print

Prva noć u novom domu

Dovođenje štenca kući može biti jedna od najuzbudljivijih stvari u Vašem ili životu Vaših ukućana. Imajte na umu da će to iskustvo biti jednako uzbudljivo po Vaše štene i da će ono najverovatnije biti poprilično iscrpljeno. Postoji nekoliko stvari koje treba da znate o njegovoj prvoj noći u novom domu:

  • Najbolje je da ga dovedete kući onda kada ste na duže vreme oslobođeni dela svakodnevnih obaveza kako biste mu mogli pružiti što više pažnje.
  • Ako ga dovedete ujutro, imaće vremena da malo navikne na novu okolinu pre no što pođe na spavanje.
  • Kada Vaše štene stigne u novi dom pustite ga da njuška okolo i upoznajte ga s njegovim novim mestom za spavanje.

Ukoliko Vaše štene cvili pokušajte sledeće: bocu tople vode i sat koji kuca umotajte u ćebence i postavite tik pored njegovog mesta. Drugi način je da ga tokom prvih dana smestite u Vašu spavaću sobu kako ne bi bio usamljen tokom noći. To je dobro rešenje osim ako niste ustanovili drugačije pravilo i nemate ništa protiv da Vaš štenac u budućnosti koristi kutak Vaše sobe kao svoje mesto.
Dajte mu ime što pre. Budite konzistentni i ponavljajte mu ime svaki put kada mu se obraćate. On će ubrzo reagovati na njega. Ako u domaćinstvu imate malu decu, naučite ih kako da se ponašaju prema štencu i naučite ih da štenci nisu igračke, već najbolji prijatelji. Spavanje je takođe bitan faktor u životu štenca, baš kao i u životu svih beba i zato mu obezbedite mir dok spava.
No, više od svega budite pažljivi, nežni i strpljivi prema Vašem štencu tokom upoznavanja nove okoline. Ne obraćajte mu se povišenim tonom čak i ako je destruktivan i pravi nered jer se u tom stanju navikavanja može naučiti strahu, a ne potpori. Ovaj period navikavanja može biti zabavan i poučan za oboje, a upravo u toku njega će Vaš štenac naučiti da Vam veruje i formiraće osnove za srećan život u zajednici.